Müzikte Nota Nedir? Nota İsimleri, Bona ve Solfej Nedir?

Nota, müzik seslerini süreleri ile gösteren işaretlerdir. Bir nota tek başına sadece süreleri yani seslerin uzunluklarını gösterir. Sesleri de göstermesi için dizek (porte) üzerine yazmamız gereklidir. Hangi notanın hangi sesi göstereceğini anlamamızı sağlayan ve adına anahtar dediğimiz işaretler de dizeğin en başına konmalıdır. Aşağıdaki görselde bunu daha iyi anlayabiliriz.

Müzik Notasının İşlevi
Müzik Notasının İşlevi

Nota Süreleri

Bir notanın öncelikli görevi sesin uzunluğunu belirtmektir. Bir sesin uzunluğunu farklı şekillerdeki notalarla ifade ederiz. 1 vuruşluk nota ile 4 vuruşluk nota birbirlerinden farklıdır. Aşağıdaki görselde nota sürelerini görmektesiniz.

Müzikte Nota Süreleri
Müzikte Nota Süreleri

Müzikte Vuruş Nedir?

Müzikte vuruş; elimizin ya da ayağımızın aşağı ve yukarı hareketidir. Bir vuruş her zaman yukarıda başlar ve yukarıda biter. 1 vuruş dörtlük notaya eşdeğerdir, elimiz aşağıya inip yukarı çıkana kadar ses uzamalıdır. 4 vuruşluk nota çalıyorsak elimizin 4 kere aşağıya inip yukarı çıkmasıyla geçen süre kadar ses uzamalıdır. 4 vuruş diye 4 tane tek tek nota çalmıyoruz yoksa yine 1 vuruşluk nota çalmış oluruz. Aşağıdaki görsel vuruşlar konusunda bir fikir verecektir.

Nota Vuruşları
Nota Vuruşları

Müzikte Sessiz Süreler – Esler

Müzikte sesli süreler olduğu kadar sessiz süreler de var. Bunlara Es veya Sus adını veriyoruz. Sessiz sürelerde de müzik devam eder, esler durmak anlamına gelmez. Sesli adımlarla yürümeyi sesli sürelere, sessiz adımlarla yürümeyi de sessiz sürelere benzetebiliriz. Her ikisinde de yürürüz. Aşağıdaki görselde çeşitli es işaretlerini görüyorsunuz.

Es İşaretleri
Es İşaretleri

Nota İsimleri

Notalar bizim de dahil olduğumuz bazı ülkelerde Do – Re – Mi – Fa – Sol – La – Si heceleriyle okunurken, bazı ülkelerde ise alfabenin harfleri olan A – B – C – D – E – F – G harfleriyle okunuyor.

Guido d’Arezzo bir din adamı ve müzisyendi, notaların hecelerle okunması fikrini de 11. yüzyılda ilk olarak o ortaya atmıştı. Kendi geliştirdiği nota sisteminde notaları isimlendirmek için Aziz Yuhanna ilahisinin hecelerini kullanmıştı. İlahinin sözleri aşağıda görebilirsiniz. Koyu şekilde belirttiğim heceleri günümüzde notaları isimlendirmek için kullanıyoruz. Ut hecesinin yerini zamanla Do hecesi almış.

Ut queant laxis

Resonare fibris

Mira gestorum 

Famuli tuorum

Solve poluti

Labii reatum

Sancte iohannes

Notaları ilk olarak isim verme fikrini 5. yüzyılda ortaya atanın hatta bunun için alfabenin harflerini kullanan ilk kişinin ise Romalı filozof Boetus olduğu iddia ediliyor. A harfi LA notasına karşılık geliyor bu sistemde. Yani A – B – C – D – E – F – G = La – Si – Do – Re – Mi – Fa – Sol notalarına karşılık geliyor.

Solfej ve Bona Nedir?

Solfej; notaları sesleri ve sürelerini doğru şekilde duyurarak okumaktır. Bona ise; sadece sürelerini doğru şekilde duyurarak notaları okuma eylemidir.

Şimdilik bir nokta koyuyorum yazıya. İleride eklemeler yapabilirim. Bu yazıda nota nedir, müzik notası, müzikte nota ne demek, nota işaretleri nedir gibi sorulara cevap aradık. Okuduğunuz için teşekkürler.

Not: Akorlarla ilgili bir yazı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.