Melodika Nota Yerleri

Melodika Nota Yerleri

Melodikadaki ve tuşlu çalgılardaki notaların yerini gösteren kısa bir yazı bu. Siteyi ilk açtığımda yazmıştım, ufak birkaç güncelleme yaptım.

Melodika da olsa, piyano veya org benzeri bir çalgı da olsa hiç farketmez, notaların yerleri aynı olacaktır.

Bu tür çalgılarda ikili ve üçlü gruplar halindeki siyah tuşlar hemen dikkatinizi çekecektir. İkili gruplara “ikiz kardeşler” adını verelim ki aklımızda daha iyi kalsın. İkiz kardeşlerin hemen solundaki beyaz tuş her zaman DO notasıdır ve DO notasından yola çıkarak bütün tuşların notalarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Aşağıdaki görseller işinize yarar umarım.

Nota Yerleri - 1
Nota Yerleri – 1

Siyah Tuşlar – Diyez #

Diyez; yanına geldiği notayı yarım ses ince çalacağımızı belirten işaretin adı. Melodika ve piyanoda sağ tarafa doğru ilerledikçe sesler inceleşir, başka bir deyişle tizleşir. Bir beyaz tuşun sağındaki komşusu olan *siyah tuş o notanın diyezi olmuş olur. Yukarıda ikiz kardeşlerden bahsetmiştik. Bu kardeşlerden ilki Do diyezdir.

*Beyaz tuş da olabilir. Teorik konulara çok girmeyelim bu yazıda

Nota Yerleri - Diyez
Nota Yerleri – Diyez

Siyah Tuşlar – Bemol b

Bemol ise diyezin tam tersi işlevi görür. Yanına geldiği notayı yarım ses kalınlaştırır. Bir beyaz tuşun solundaki komşusu olan siyah tuş o notanın bemolü olmuş olur.

Nota Yerleri - Bemol
Nota Yerleri – Bemol

Anarmoni

Görselleri dikkatli incelediğinizde siyah tuşların hem diyez hem de bemol olabildiğini farkedeceksiniz. Buna anarmoni diyoruz. Anarmoni; isimleri farklı ama sesleri aynı olan notalara verilen addır.

Başka bir yazıda görüşmek üzere…

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. proahmett diyor

    31

  2. mismis616 diyor

    SADECE BU MU

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.